Help jezelf met Copa methode©.

Bijna iedereen heeft wel eigenschappen waar hij of zij niet blij mee is. In feite zijn dat stukjes van jezelf die je afwijst, niet accepteert, en die tot klachten kunnen leiden. Deze stukjes vragen om aandacht, dan meer en dan minder door een tijdje niet van zich te laten horen. Je kunt er dan beter mee omgaan. Tot, plots je weer iets tegenkomt. Het ene stukje is heftiger dan het andere en met sommige delen leer je beter omgaan naarmate je ouder wordt. We aanvaarden van onszelf dat we niet perfect hoeven te zijn. Gek hé, we zeggen dat we niet perfect hoeven te zijn en in feite doen we allemaal erg ons best en nemen we het leven heel serieus. Velen leggen de lat voor zichzelf erg hoog en “moeten” van alles van zichzelf.

Zit het leven wel zo in elkaar? Wat is onze drive om zo te doen?
Onze drive is waarschijnlijk het evolutieproces. Het leven biedt ons talloze uitdagingen om te evolueren. Talloze kansen om de stukjes van jezelf die je in feite afwijst te gaan accepteren. Via allerlei omwegen kom je ze telkens weer tegen. Hoe meer je ze afwijst, hoe moeilijker je het krijgt. Wij zijn meesters in het projecteren. We projecteren alle stukjes die aandacht nodig hebben voortdurend op andere mensen (vooral onze partners) en denken dat de fouten bij hen liggen. In feite projecteren we onze binnenwereld op de ander als kans om dat deeltje van jezelf te accepteren.

Is er nu geen gemakkelijkere manier om dat te leren?
Ja, die is er. Het is niet meer nodig om te therapieën. Ik heb een zeer eenvoudige manier gevonden om delen van jezelf te gaan accepteren.

Als je kunt visualiseren is dat een pre, maar als je fantaseert en je je het zo levendig mogelijk voorstelt gebeurt, werkt het ook. Lees, of oefen eventueel, eerst de basisademhaling onder het kopje zelfgenezing voordat je daadwerkelijk met de copa methode begint.

Ik noem het de Copa (Portugees voor hart) methode©.
Alle delen van je hebben maar één doel en dat is onvoorwaardelijk geaccepteerd worden door jou! Als zij voldoende liefde krijgen verdwijnt bijvoorbeeld hun angst om afgewezen te worden, ze hebben erkenning nodig van jou etc.
Als jij deze delen onvoorwaardelijk liefde kunt geven wordt jouw leven een feest!

Soms lukt het een cliënt niet eens om een dergelijk stukje van zichzelf liefde te geven, er is teveel gebeurd. Daarom mag het deel van je in jouw hart nemen wat het nodig heeft!

Werkwijze:
Je gaat gemakkelijk zitten of liggen en zorgt dat je niet gestoord kunt worden door TV, bel, telefoon etc. Zorg dat je ruimschoots de tijd hebt.
Je ademt (indien mogelijk) door de neus in en uit en je volgt je adem naar je buik. Je ademt zo diep mogelijk zonder dat je je forceert en je blijft diep doorademen gedurende het proces. Je ademt totdat je volledig ontspannen bent en dan kies je om een veilige ruimte in jezelf te hebben. Vertrouw er maar op dat deze er is als jij het werkelijk wilt.
Dan nodig je het deel van jezelf uit dat aandacht nodig heeft, angstig is etc. Je vertelt dat deel van je dat jij het oudere ik bent en dat het zo klein mag worden dat het in je hart past. Het mag nu in je hart komen en daar alles nemen wat het nodig heeft. Neem alle tijd!
Misschien is dit al voldoende.
Misschien moet je het vertellen dat het deel van jou er van nu af aan mag zijn, dat jij het erkent en dat het altijd bij jou mag blijven. Het is veilig bij je.

De ene keer wordt het je duidelijk waar bijvoorbeeld de afwijzing mee te maken heeft en de andere keer niet. Het is niet noodzakelijk. Meestal voel je je direct beter.

Vaak is het zo voldoende, soms is het nog niet helemaal in orde en heeft dat deel van jou het nodig om dit te herhalen. Misschien moet je er regelmatig tijd aan besteden want heb je het in het verleden (misschien onbewust) vaker afgewezen en vertrouwt het stukje je nog niet helemaal.

Dit proces kun je doen met alle delen van je die aandacht vragen, onder andere met angsten, jaloerse delen, kinddelen, delen die onvoldoende zelfvertrouwen hebben, delen die zich minderwaardig of meerderwaardig voelen etc.

Je ademt nog even diep door en volgt de adem door je lichaam.
Je kunt het proces afsluiten door jezelf en alle delen van je te eren, te zegenen en te bedanken.

Belangrijk:
Als je het deel in je hart beloofd om er vaker aandacht aan te schenken kom dan je belofte na. Anders wijs je dat deel van jezelf opnieuw af!

Copyright©
Je mag dit kopiëren met volledige vermelding van de bron: Marianne Rombouts
www.dolfijnleven.nl Tel.0416 - 314028 www.ademacademie.nl

Begeleiding:
Heb je behoefte aan enige begeleiding dan is dat mogelijk door middel van individuele coaching en/of door deel te nemen aan de training Copamethode©.

Voor training data etc. klik hier


Vrijwillige bijdrage:
Indien deze zuivering een wezenlijke bijdrage levert aan je gezondheid dan verzoek ik je, je bijdrage ‘voor wat het je waard is’ en wat je eventueel kunt betalen, te storten op bankrek.nr. 65.11.26.312 t.n.v. Stichting Happy Child. Uw bijdrage komt ten goede aan de individuele (wees)kinderen, gehandicapten en andere minder bedeelde kinderen.